Op je gemak een huis kopen in Den Bosch

 

Kopen in Den Bosch!

Den Bosch, ook wel bekend als ’s-Hertogenbosch, is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant en wat betreft inwonertal de vierde grote stad van Nederland. Den Bosch heeft alles: historie, cultuur, onderwijs, voorzieningen, openbaar vervoer… het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel mensen hier graag naartoe willen verhuizen. Als je een huis gaat kopen is het wel belangrijk om er echt de tijd voor te nemen. Je moet grondig vooronderzoek doen en de benodigde informatie achterhalen. Alleen dan kun je een weloverwogen keuze maken. Op je gemak een huis kopen in Den Bosch kan echter wel wat overweldigend zijn. Om je te helpen hebben wij een checklist voor je samengesteld. Deze kun je tijdens je vooronderzoek gebruiken om te zorgen dat je niets over het hoofd ziet!

Hypotheekberekening

Voordat je op zoek gaat naar een woning is het raadzaam om eerst een grove berekening te laten maken van hoeveel je ongeveer kunt lenen. Oftewel je maximale hypotheek. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met je inkomen en het spaargeld dat je zou kunnen inleggen. Als je eenmaal weet wat je budget is, kun je op basis van dat bedrag op zoek gaan naar een koopwoning in Den Bosch.

Achtergrondinformatie

Tenzij je van plan bent om een nieuwbouwwoning in Den Bosch te kopen, is het goed om bij elke potentiele woning wat achtergrondinformatie van de verkoper in te winnen. Meestal gaat dit via de makelaar, maar soms kun je ook direct contact leggen met de verkoper. Kijk of je kunt achterhalen wat de beweegredenen van de verkoper zijn om te gaan verhuizen. Is het huis te klein of te groot? Hoelang heeft de verkoper in het huis gewoond? En hoe lang staat de woning al te koop?

Locatie

De locatie van een woning in Den Bosch is van grote invloed op de waarde van het huis. Ook in een populaire stad als Den Bosch heb je populaire en minder populaire wijken. Als je een beetje bekend bent met de stad heb je misschien al een idee van in welke buurt je graag zou willen wonen. De buurt moet je een veilig gevoel hebben. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Ook eventuele geluidsoverlast van treinen, trams, snelwegen, drukke kruispunten of vliegtuigen is belangrijk om in je overweging mee te nemen. Den Bosch is en blijft een grote stad, dus er zal overal wel iets van geluid zijn. Denk ook aan parkeergelegenheid. Het kan verstandig zien om een keertje ’s avonds door de buurt te rijden om te kijken of je misschien lang moet zoeken naar een parkeerplekje. Locatie heeft vanzelfsprekend ook betrekking op de voorzieningen in de buurt. Heb je behoefte aan scholen, supermarkten of een park in de buurt? En hoe zit het met de plannen van de gemeente? Komen er in de toekomst misschien nieuwe woningen, scholen of winkels bij?

Bezichtiging

Heb je eenmaal een huis in Den Bosch op het oog, dan kun je een bezichtiging inplannen. Het kan vaak erg lastig zijn om objectief te blijven bij een bezichtiging; in je hoofd ben je misschien alle kamers al aan het inrichten, maar er zijn veel dingen waar je op moet letten. Naast de algemene eerste indruk, waarbij je bepaalt of de woning groot genoeg is en de indeling past bij jouw situatie en levensstijl, is het belangrijk om tijdens een bezichtiging een goed beeld te krijgen van de staat van de woning. Denk onder andere aan de staat van de muren en het dak, de fundering, de buitengevel, de kozijnen en het schilderwerk, de aanwezige installaties (CV-ketel) en de aanwezigheid van dubbel glas.

Waardebepaling

Ben je ervan overtuigd dat je je droomhuis gevonden hebt, dan moet je vaststellen hoeveel het huis echt waard is. Het is raadzaam hiervoor een specialist in te schakelen. Komt de vraagprijs overeen met de gemiddelde waarde? Als je een goed beeld hebt van de werkelijke waarde, kun je een bod uitbrengen. Verborgen gebreken en achterstallig onderhoud kunnen de waarde drukken, en dat kan jou straks ruimte bieden bij de onderhandelingen.

Onderhandelingen

Onderhandelen is niet eenvoudig, zeker niet als het om een huis gaat. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je hypotheekadviseur Den Bosch kan voor jou onderhandelen! Voor hem is het routinewerk, en hij zal er alles aan doen om te zorgen dat jij een eerlijke prijs kunt krijgen. Een hypotheekadviseur kan wellicht wel wat van de prijs af krijgen; zo verdient hij zichzelf terug en ben jij verzekerd van een maximaal resultaat. Met de hulp van een hypotheekadviseur kun je pas echt op je gemak een huis kopen in Den Bosch!