Is jouw blokhut al klaar voor de winter? Zo maak je hem winterproof!

Van blokhutten kun je het hele jaar door plezier hebben. Wil je ook in de wintermaanden van je buitenverblijf kunnen genieten? Met de onderstaande tips maak je jouw blokhut winterproof!

#1. Schoonmaken

Je hoeft echt niet op het voorjaar te wachten voor een grote schoonmaak. Sterker nog, door je blokhut in het najaar al een goede beurt te geven heb je in de lente een stuk minder werk. Een schoon buitenverblijf is bovendien een stuk uitnodigender.

#2. Isoleren

Afhankelijk van hoe je je buitenverblijf ’s winters wilt gaan gebruiken, kan het de moeite waard zijn om je blokhut te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbele beglazing of het isoleren van het dak, de vloer of de wanden. Zo hou je de warmte beter binnen, en dat scheelt een hoop stookkosten.

#3. Dakgoot leeghalen

Vanwege de grote hoeveelheid regen die er valt in Nederland, is het belangrijk om te zorgen er geen lekkages kunnen ontstaan. Haal alle bladeren en takjes uit de dakgoot, zodat het regenwater goed kan worden afgevoerd.

#4. Verven of beitsen

Door je blokhut opnieuw te schilderen of te beitsen ziet je blokhut er niet alleen weer fris uit, maar is het hout ook beter bestand tegen winterse temperaturen, wind, regen, hagel en sneeuw.

#5. Verwarmen

Niet elke blokhut leent zich voor conventionele vaste verwarming, maar er zijn volop alternatieven. Denk aan een pelletkachel, vloerverwarmingsmatten of simpelweg een elektrisch kacheltje.

#6. Verlichten

De dagen zijn kort in de winter, en het wordt een stuk vroeger donker. Sfeervolle verlichting is dus zeker geen overbodige luxe! Energiezuinige lampen verdienen uiteraard de voorkeur.