Een huis kopen – zet niet te snel je handtekening!

Het is dringen geblazen op de huizenmarkt. Een woning staat nauwelijks te koop of hij is alweer weg. Een moeilijke periode voor met name starters op de woningmarkt. Laat dit je echter niet verleiden om te snel een handtekening te zetten. Bekijk eerst de mogelijkheden op financieel gebied, schakel een erkend makelaar in en neem je tijd voor de bezichtigingen. Op je gemak een huis kopen – Tips!

Een financieel adviseur

Een huis kopen begint met een passende hypotheek. Je moet eerst weten wat je maximaal kunt lenen om te bepalen in welke prijsklasse je gaat bezichtigen. Een financieel adviseur kan je hier onafhankelijk in adviseren. Hij of zij zal jouw situatie bekijken en je voorzien van persoonlijk, efficiënt en onafhankelijk advies. Het is raadzaam om een adviseur in te schakelen voor dit soort zaken, omdat die overview heeft in de branche en tevens inhoudelijke vragen over hypotheken kan beantwoorden.

Huis bezichtigen

Is de hypotheek rond, dan kun je bezichtigingen gaan inplannen. Ook hierbij is een goede voorbereiding essentieel en het inschakelen van een professional raadzaam. Een makelaar weet precies of het huis werkelijk de vraagprijs waard is en op welke verborgen gebreken hij moet letten. Vind je bepaalde aspecten aan een woning belangrijker dan anderen? Wil je bijvoorbeeld graag een derde slaapkamer, een garage of een badkamer waar een ligbad in past? Schrijf ze van te voren op en neem je checklist mee naar de bezichtiging. Zorg er ook voor dat je een woning altijd bij daglicht bekijkt, gebreken zijn al gauw minder zichtbaar in het schemer. 

Welke makelaar je nodig hebt is afhankelijk van in welke stad je wilt gaan wonen je kunt vaak het best rondkijken op Google. Zoek je bijvoorbeeld een Hypotheek in Apeldoorn dan kun je zoeken op Hypotheekadvies Apeldoorn en vervolgens kun je de verschillende aanbieders vergelijken door middel van prijs en recensies.

Voorlopig koopcontract

Bod geaccepteerd? Dan tekenen jij en de verkopende partij een voorlopig koopcontract. Dit gebeurt doorgaans bij de makelaar. Je zit dan nog niet aan de koop vast. Een dag nadat beide partijen hebben getekend gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. In deze periode mag je als koper op je aankoop terugkomen zonder opgaaf van een reden. In een voorlopig koopcontract laten partijen ontbindende voorwaarden opnemen. Na de wettelijke bedenktijd kun je alleen op grond van die voorwaarden het contract ontbinden. In ontbindende factoren wordt bijvoorbeeld ‘voorbehoud van financiering’, ‘voorbehoud van technische keuring’ en ‘voorbehoud verkoop eigen woning’ opgenomen.