Graffiti op de Berlijnse muur
De Berlijnse muur stond jarenlang voor de scheiding tussen oost en west Duitsland. Het gaat hier niet alleen om de scheiding die de bevolking van elkaar weghield maar het ging ook om twee culturen. De Oost Duitse cultuur was compleet anders vergeleken met de West Duitse cultuur. Gezien de manier waarop de Oost Duitse bevolking destijds op communistische wijze werd geregeerd was graffiti onmogelijk. De bevolking werd onderdrukt en tot 1989, het jaar waarin de muur ´viel´ was deze vorm van muurschildering niet mogelijk. Op het moment dat de muur werd neergehaald deed het westen en daarmee ook de westerse cultuur zijn intrede in Oost Duitsland. De koude oorlog was ten einde en kunstenaars lieten hun kunstwerken achter op de Oost Duitse kant van de Berlijnse muur.
Restauratie van de schilderwerken
De Berlijnse muur werd stukje voor stukje afgebroken en daarmee verdwenen ook de schilderingen en de graffiti. Daarmee gingen werken van onder andere Birgit Kinder en thierry noir verloren. Internationaal bekende artiesten zoals David Hasselhoff zetten zich in om dit stuk kunst en geschiedenis weer te restaureren. Dat is de reden waarom je tegenwoordig weer langs de kunstwerken kan lopen die zijn achtergelaten na het vallen van de muur. In de buurt van de Berlijnse Muur tref je, hoe toepasselijk, belangrijke Westerse namen die ooit als kapitalisme werden benoemd zoals de Mercedes Benz arena.
Openbaar kunstbezit
De Berlijnse muur, of eigenlijk de resten ervan met graffiti art, zijn openbaar kunstbezit. Je kunt er dus gewoon naar toe wanneer je een bezoek aan Berlijn brengt. Je kunt er ook met een gids tijdens een rondleiding langs lopen. Het geeft een interessant inkijkje in het verleden van Berlijn en in de manier waarop men toen en nu tegen het westen aan kijkt.