5 tips voor incontinentie bij jonge kinderen

Bedplassen of broekplassen komt regelmatig voor bij jonge kinderen. Zeker bij kinderen jonger dan 4 jaar is het normaal dat er weinig controle bestaat over de blaas tijdens de slaap. Vanaf de leeftijd van 4 jaar zijn de meeste kinderen zindelijk, ook ’s nachts. Is je kind ouder dan 4 en heeft het meer dan 2 keer per week een nachtelijk ongelukje? Dan spreken we over een bedplasprobleem of in sommige gevallen over incontinentie. 

Incontinentie bij jonge kinderen is een hinderlijk probleem. De meeste kinderen ervaren het als gênant en het is dan ook een goed idee om eerst deze tips uit te proberen om het probleem te verhelpen. Ook het gebruik van incontinentiemateriaal voor kinderen kan soelaas bieden.

 

  • Laat je kind voldoende drinken

 

Iemand die voldoende drinkt, moet ook regelmatig plassen. Doorheen de dag moeten kinderen 6 tot 8 glazen water drinken. Drinkt het kind nu minder? Verhoog de hoeveelheid dan geleidelijk aan. Op die manier leert het kind om de blaas te trainen. Je kiest hier best voor water. Vermijd koolzuurhoudende dranken.

 

  • Blaastraining

 

Tijdens de blaastraining bij jonge kinderen wordt het plasmoment steeds een beetje uitgesteld. Laat het kind voldoende drinken. Wanneer het kind aandrang krijgt om te plassen, tel je samen met het kind tot 10. Daarna kan het naar het toilet gaan. De volgende keer tellen jullie samen tot 15. Op die manier train je de blaas en leert het kind om de plas telkens iets langer op te houden. Blaastraining zorgt voor een betere controle over de blaas. 

 

  • Zorg voor een goede houding op het toilet

 

Een goede plashouding zorgt voor een volledige lediging van de blaas. Kinderen die doorgezakt op het toilet zitten, kunnen de blaas vaak niet helemaal leeg plassen. Daardoor is de blaas dan weer sneller vol en kunnen er een heleboel problemen ontstaan. Leer je kind van jongs af aan om op de juiste manier het toilet te gebruiken. Het is ook belangrijk dat het kind leert om rustig te plassen. Een gehaast plasje zorgt voor een onvolledige lediging.

 

  • Laat je kind plassen voor het slapengaan

 

Om bedplassen tegen te gaan, laat je het kind best met een lege blaas naar bed gaan. Maak een gewoonte van het plasje voor het slapengaan. Plast je kind vaak in bed? Dan bestaan er verschillende oplossingen om bedplassen tegen te gaan. Zo kan je het kind op een vast tijdstip wakker maken voor een nachtelijk toiletbezoek.

 

  • Gebruik optrekbroekjes voor kinderen

 

Bedplassen of broekplassen is een probleem dat door de meeste kinderen als gênant wordt ervaren. Maak er zelf geen te groot probleem en geef geen beschamende commentaren wanneer jouw kind een ongelukje heeft. Door te kiezen voor een absorberend optrekbroekje hoeft jouw kind niet in een nat bed te liggen nadat het heeft geplast. Er bestaat een ruim gamma aan incontinentiemateriaal voor kinderen.

Blijft jouw kind last hebben van ongewenst urineverlies? Raadpleeg een arts om onderliggende problemen of aandoeningen uit te sluiten.