Spuitgieten is nog nooit zo makkelijk geweest

Heb je al wel eens van spuitgieten gehoord? Spuitgieten is een handige manier om allerlei mooie en handige dingen te maken. In de industrie wordt spuitgieten al jaren gebruikt, maar vandaag de dag kun je ook als particulieren van alles laten maken met deze methode. Spuitgieten is vooral heel handig als je van een bestaand voorwerp een kopie wilt maken, en dat kan in kleine en grote oplages. Heb je dus een object waar je graag meerdere exemplaren van zou willen laten maken, dan kun je overwegen om het te laten spuitgieten. Hieronder lees je wat spuitgieten nu precies is en wat je er allemaal mee zou kunnen maken.

Spuitgieten, een snelle manier om iets van kunststof in oplage te maken

Met spuitgieten kun je snel een voorwerp van kunststof in oplage maken. Er wordt dan eerst een mal gemaakt van het object wat moet worden gespoten. Vervolgens wordt een kunststof in de vorm van kleine korreltjes, of granulaat zoals dat heet, gesmolten tot een vloeibare massa en vervolgens in de mal gespoten. De vloeistof moet dan afkoelen zodat het kan stollen, en als de kunststof is afgekoeld kun je het uit de mal halen. Die mal hoef je niet weg te gooien, maar kun je keer op keer opnieuw blijven gebruiken, waardoor je met deze techniek enorme oplages kunt maken. Vandaar dat spuitgieten al jaren in de industrie wordt gebruikt om kunststof producten mee te maken, en tegenwoordig is het ook voor particulieren mogelijk om zelf iets te laten spuit gieten.

Wat zijn de mogelijkheden als je iets zou willen laten spuitgieten?

Je kunt spuitgieten overwegen als je meerdere identieke producten in kunststof wilt laten maken. Spuitgieten kan met bijna alle kunststoffen, maar polypropyleen is nog wel de meest gebruikte kunststof waar onder andere plantenbakken, frisbees en patatbakjes van worden gemaakt. Heb je een plantenbak of een fotolijst waar je er graag meer van zou willen hebben, of wil je een onderdeel voor je auto in verschillende kleuren laten uitvoeren dan kun je dat doen door middel van spuitgieten.

Makkelijk kopieën maken van een kunststof voorwerp met spuitgieten

Met spuitgieten kun je op vrij eenvoudige wijze zeer accurate kopieën maken van een origineel. En je hoeft maar één keer een mal te laten maken en daar de startkosten voor te betalen, want daarna kun je de mal keer op keer blijven gebruiken. Wil je dus meerdere exacte kopieën laten maken van een kunststof object die van een hoge kwaliteit zijn, dan is spuitgieten de ideale techniek om te gebruiken.